maanantai 28. lokakuuta 2013

Aleksis Kiven päivä 24.10.2013

Kahdeksannen luokan kotitaloustunnilla tehtävänä oli suunnitella Aleksis Kiven nimikkoleivonnainen, sillä Kivellä ei ole omaa leivonnaista samalla tavalla kuten Runerbergilla tai Aleksanteri Suurella. Tässä oppilaiden suunnitelmia:



 


Aleksis Kiven Kakku

6-8:lle


Pohja:

4 kananmunaa
2dl sokeria
4rkl kuumaa vettä
1dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta

Kostutus:

1½dl maitoa
2tl vanilliini- tai vaniljasokeria

Täyte:

2dl mansikoita
1dl mansikkahilloa
¼ kermarahkaa (kts. kuorrutus )


Kuorrutus:

2dl kuohu- tai vispikermaa
1dl maitorahkaa
2rkl tomusokeria
2tl vanilliini- tai vaniljasokeria

Koristelu:
suklaakuorrute
100g tummaa suklaata





7 Veljeksen marjapiiras
6-8 Henkilölle

100g margariinia voita
½ dl sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1dl marjoja

Täyte:

5 dl mansikoita ja mustikoita
½ dl sokeria
1 rkl perunajauhoja

Muru kuorrutus:

25g margariinia tai voita
½ dl sokeria
1 ½ vehnäjauhoja

1. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen, voitele pyöreä piirakkavuoka.
2. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi.
3. Lisää yksi kananmuna ja vatkaa monitoimikoneella.
4. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhot keskenään.
5. Lisää jauhoseos ja marjat vaahdon joukkoon, sekoita tasaiseksi taikinaksi.
6. Tuputtele taikina vuokaan ja sen reunoille.
7. Sekoita keskenään täytteen marjat, sokeri ja perunajauhot, levitä vuokaan pohjan päälle
8. Paista piirakkaa noin 25 minuuttia. Valmista sillä aikaa murukuorrutus.
9. Sekoita kuorrutuksen ainekset keskenään kattilassa ja kiehauta seos. ( Sulata ensin voi/rasva )
10. Ota kypsä piirakka uunista. Säädä uuni 250 asteeseen. Levitä murukuorrutus piirakan päälle ja kypsennä kuumassa uunissa muutaman minuutin ajan, kunnes kuorrutus hieman ruskistuu.


Seitsemän veljeksen retkipiirakka
6-8 hengelle

Pohja
4dl raparperia
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 dl sokeri
1 ½tl leivinjauhetta
1dl öljyä
1 kananmuna
Täyte
2dl kermaviiliä
1 kanamuna
½ dl sokeria
1tl vanilliinisokeria

1. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen pyöreä piirakkavuoka valmistusaineet ja työvälineet
2. Voitele piirakkavuoka.
3. Pese ja kuori raparperi. Pilko raparperit.
4. Sekoita vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe kulhossa. Lisää öljy ja muna sekoittaen. Levitä taikina piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille.
5. Levitä päälle raparperipalat pohjan päälle.
6. Sekoita kermaviili, muna ja sokerit erillisessä kulhossa. Kaada seos piirakan päälle.
7. Paista 200 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti